Blog
Szaloncukor
A magyarok kedvenc karácsonyi édessége a csoki mikulás mellett a szaloncukor. Ez a legnépszerűbb hungarikum, mellyel karácsonykor feldíszítjük a fenyőfát.A legkedveltebb szaloncukor a zselés, de mind emellett a marcipános, az alkoholos, a rumos-diós, a karamellás, a kókuszos és a csokoládé krémes is előkelő helyet foglal el. A legnépszerűbb citromos-narancsos zselés szaloncukor a jellegzetes ízvilágával hozzájárul a téli hangulat megidézéséhez.
Szaloncukor receptet könnyen találunk az interneten, azonban a leghitelesebb forrás úgy gondolom hogy Kugler Géza: Legújabb nagy házi cukrászat című könyve.Ebben a könyvben 17 szaloncukor receptet ír le a szerző.
Ennek a kis kedves édességnek az őse a fondant cukor volt, melyet kezdetben kézzel tábláztak, majd Stühmer Frigyes a csokoládégyárában elhelyezte az első fondant gépet, és a Gerbeaud cukrászda számára elkezdődött a fondant nagyüzemi gyártása. Az 1890-es években a szaloncukor készítési műveletek közül a legtovább tartó művelet a csomagoló papír rojtozása maradt, melyet mára már gépesítettek, és egy ún. rícselő gép rojtozza a selyempapírt.
Kugler Géza: A legújabb és legteljesebb gyakorlati nagy budapesti szakácskönyvében az alábbi szaloncukor receptet találtam:
Olvasszunk föl 500g cukrot vízzel, vagy valami gyümölcslével s főzzük űllandó kavarás közben törésig.Erre a próbát megcsináljuk és ha jó, akkor kanalanként a táblára,vagy egy tányérra rakjuk egy gömbölyű fácskával tablírozzuk,míg pépszerű tömeget nem kapunk.
Ebből kisújjnyi vastag lepényt csinálunk,késsel kockára szeleteljük s papírosba csomagoljuk.Ezt a cukortömeget készíthetjük mindenféle ízzel és színben.
Boldog karácsonyt mindenkinek!