acsokoládé > Liofilizált gyümölcsök

Liofilizált gyümölcsök

A liofilezés, más néven liofilizálás vagy fagyasztva szárítás , tartósításra szolgáló víztelenítés. A liofilizálás a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb szárítási eljárás. A liofilizálás lehetővé teszi, hogy a gyümölcsökből a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon.  Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. A vízmolekulák eltávolítása hővesztéssel jár, ezért hőt közölnek a rendszerrel. A víz közvetlenül a szilárd fázisból a gáz fázisba szublimál.

A fagyasztva szárítás három lépésből álló folyamat. Fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból áll: