acsokoládé > A csokoládé tárolása és fogyasztása

A csokoládé tárolása és fogyasztása

Hogyan tároljuk a csokoládét?

A csokoládét mindig száraz, hűvös helyen kell tárolni, ami azt jelenti hogy ~ 12 és 16°C között. Lehetőleg  fénytől, intenzív szagoktól és illatoktól, nedvességtől illetve magas relatív páratartalomtól védve tároljuk, és ha lehet akkor ne tegyük  a hűtőszekrénybe.. A nagy ( 10°C )  hőmérséklet különbséget is célszerű kerülni, ugyanis ekkor a csokoládén egy fehér fényes réteg keletkezik, ami  nem befolyásolja az ízét, de nem szívesen fogyasztunk olyan terméket , ami egyszer-kétszer már megolvadt. Inkább a tetszetős sötét színű, csillogó táblás csokoládétválaszjuk. A tárolás során kerülje azt, hogy  a csokoládé egy erős illatú  élelmiszerrel egy térbe kerüljön, ugyanis átveszi az illatot, és ezáltal nem fogja érezni a csokoládé aromáját.

A minőségi ét- és tejcsokoládé  hosszú ideig megőrzi a minőségét, mivel természetes tartósítószert tartalmaz.

A csokoládék eltarthatósága 1-2 év, azonban ez  függ a csokoládé fajtájától.Így az étcsokoládé eltarthatósági ideje 2 év mivel ezek az alapanyagok nem tartamaznak tejet.A tejcsokoládé eltartahtósági ideje ettől némileg rövidebb, 1,5 év. A legrövidebb ideig a fehér csokoládé tartható el, 1 év a szavatossága.

A csokoládé kóstolása

A csokoládé kóstolás a legjobb pillanat, amit egyébként  érdemes kis gyerekek társaságában kipróbálni .Ehhez csak a megfelelő mennyiségű és minőségű  csokoládét kell biztosítani.

A kóstolás előtt a csokoládét tartsa szobahőmérsékleten . Az első feladat a csokoládé esztétikai vizsgálata.Ha szemével úgy tapasztalja hogy a csokoládé felülete fényesen csillogó, akkor az azt jelenti hogy a csokoládé  jól temperált .Ha úgy tapasztalja hogy a csokoládé elszürkült, annak az lehet az oka, hogy  helytelenül tárolták, ennek  következtében megolvadt és kiült a felületére a kakaóvaj.

A csokoládé ízének érzékelését a szájban lévő ízlelőbimbókon kívül az orrban lévő szaglósejtek is  segítik. A szagló sejtek segítségével érezni fogja a csokoládé illatát.

A legfontosabb az, hogy csak  a tiszta csokoládé illatát érezze.Ha bármilyen idegen szagot érez, az jelenthati azt is hogy  a csokoládét vagy helytelenül tárolták vagy egyéb mesterséges anyagot tartalmaz. Egy egészen kis darabot pattintson le belőle és hagyja olvadni az ujjai között, majd ezt követően újra szagolja meg. Azt fogja tapasztalni,  hogy az ujjai között a csokoládé olvadni kezd , ami azért van, mert a csokoládéink alapanyagában kizárólag 100%-os kakaóvaj található.

Egy este maximum 3 fajta csokoládét kóstoljon.  Amennyiben többféle csokoládét kíván megkóstolni,mindenképpen semlegesítse szájpadlását a kóstolók között fehér kenyérrel, csipkebogyó teával vagy ásványvízzel. A kóstolás előtt nem ajánlott a dohányzás, sem a fűszeres ételek fogyasztása.

Kezdje a kóstolást a legkevesebb kakaótartalmú csokoládéval . Tehát először a fehér csokoládé, ezt kövesse a tejcsokoládé, majd az étcsokoládé. Ha Ön kizárólag étcsokoládét szeretne kóstolni, akkor a legkisebb kakaótartalmúval kezdjen, a végén akár 100% kakaótartalmúval is befejezheti.

Most elelérkeztünk a legjobb ponthoz. Kóstolja meg a csokoládét! Egyegészen kis  darabkát  törjön le és tegye a nyelve hegyére és hagyja azt a szájában szétolvadni. Eközben fogja be az orrát, mert így az illat és az íz is a szájban marad és az összes érzékszervével a szájban levő darabra, koncentrálhat.

Most engedje el az orrát, és azonnal érezni fogja a csokoládé illatát és zamatát, mivel az illó anyagok már bejárták az orrot, körbevették az orrmandulát. vegyen egy mély lélegzetet, ezzel segítheti, hogy az orrot az illatok teljesen bejárják.

Ha több különböző csokoládét kóstol egymást követően, akkor közben-közben igyon egy kevés vizet, vagy egy harapjon egy falat almát, amivel felfrissítheti a száját..

Mire figyeljen a kóstolás közben?

Figyelje meg hogy a csokoládé íze, az Ön ízvilágának megfelel-e, mennyire sima és krémes a csokoládé, mennyire olvad egyenletesen, érzünk-e bármilyen idegen zamatot, meghatározóan érzi-e a vanília aromája,milyen bor fogyasztásával tudja elképzelni.ne felejtse el hogy a borhoz a sajt is kiválóan párosul.